Den som uberettiget gjør krenkende eller åpenbart private bilder, film eller lydopptak tilgjengelig for andre kan straffes etter ny bestemmelse i straffeloven § 267 a og § 267 b. Endringen innebærer også at den som blir utsatt for slik deling kan ha krav på erstatning og/eller oppreisning.
Bilder som viser seksuelle overgrep, nakenbilder, bilder av intime kroppsdeler eller bilder som på andre måter seksualiserer den avbildede faller helt klart inn under det som er straffbart.
På samme måte vil bilder av noen som blir utsatt for vold eller ydmykelser, noen som er skadet, syk, sterkt beruset eller i psykisk ubalanse også falle inn under bestemmelsen.
Også dagligdagse situasjoner kan ha en krenkende karakter dersom bildene er tatt i hemmelighet og har karakter av overvåkning. Dette kan være bilder av noen som sitter på toalettet eller befinner seg i en annen situasjon hvor personen kan henges ut eller latterliggjøres.
Les også: Bli kjent med advokat Elisabeth Viken
Det er ingen forutsetning for straffansvaret at du har oppfattet krenkelsen selv. Den som sprer slikt materiale, mister fort kontroll over hva som skjer videre med det som er delt og det foreligger en stor risiko for videre spredning. Denne situasjonen kan få store negative konsekvenser for deg. Det er da tilstrekkelig at materialet gjøres tilgjengelig for andre.
For eksempel vil det å vise et nakenbilde eller en sexfilm til kollegaer på jobben eller innad i en vennegjeng kunne medføre at det lett kan oppstå rykter om den avbildede. Et slikt tilfelle vil innebære en alvorlig krenkelse av privatlivet.
Det er heller ingen forutsetning at spredningen må være ut i offentligheten, da de negative konsekvensene for deg kan være like alvorlige i små grupper som i offentligheten.
Deling av krenkende eller åpenbart private bilder, film eller lydopptak er straffbart hvis den som deler gjør det med forsett eller ved grov uaktsomhet.
Politiet har laget informasjonssider som forteller hvilke typer bilder og videoer som er ulovlig å dele.
Les også: Er det noen vits i å anmelde seksuelle overgrep?
Dersom du oppdager at krenkende materiale om deg er delt bør du ta kontakt med politiet. De vil etterforske saken og forsøke å finne ut i hvilken utstrekning deling har foregått. Politiet vil også ta stilling til om spredningen faller inn under det nye straffebudet.
Du bør også ta kontakt med en advokat som kan bistå deg med råd og veiledning i forbindelse med saken og for å få bistand til å fremme et krav om erstatning/oppreisning. Krav om erstatning/oppreisning kan fremmes både i forbindelse med en straffesak og som en egen sak etter reglene for fri rettshjelp. Det er krav om at du kan dokumentere at du har blitt påført en fysisk og eller en psykisk skade som følge av hendelsen.
Den som har vært utsatt for spredning av krenkende materiale kan også søke om erstatning og/eller oppreisning fra det offentlige. Det er som hovedregel et krav om at forholdet skal være anmeldt for å få voldsoffererstatning, men søknad kan oversendes selv om sak hos politiet har blitt henlagt. Voldsoffererstatningsloven av 01.07.2001 er en rettighetslov. Det innebærer at man har krav på erstatning og/eller oppreisning dersom vilkårene i loven er oppfylt. Også her er det krav til dokumentert skade.
Artikkelen er skrevet av advokat Elisabeth Viken. Elisabeth jobber til daglig på Advokatfirmaet Campbell & Co sitt kontor på Hamar, og kan nås på:
Tlf.: 951 27 210
E-post: viken@campbellco.no
Fyll ut skjemaet for en uforpliktende konsultasjon
Tlf. Sentralbord:
Fax:
E-post:
Kontorer:
Fyll ut skjemaet for en uforpliktende konsultasjon